Läkaren, som tidigare arbetade i Stockholms läns landsting, begick sina brott under åren 2011 till 2015. Sammanlagt rör det sig om 600–700 dataintrång i 392 patienters journaler.

– Många av dem är ju otroligt kränkta. Många berättar att de förlorat förtroende för vården och vissa har spärrat sina personuppgifter så att andra läkare inte ska kunna göra samma sak, säger advokat Rebecka Lewis, målsägarbiträde åt 222 personer som berörs av fallet, till SVT Nyheter.

Läkaren döms till villkorlig dom för dataintrång och försök till dataintrång. Åklagaren ville att läkaren skulle fällas för grovt dataintrång respektive försök till grovt dataintrång och yrkade på 18 månaders fängelse. Läkaren ska också betala skadestånd på 10 000 kronor vardera till åtta personer, och 5 000 kronor vardera till 108 personer, uppger Dagens Medicin.

Enligt uppgifter i flera medier använde läkaren sig bland annat av kollegors inloggningsuppgifter för att komma åt journalerna, samt skapade nya konton för att inte upptäckas. 

– Han hade hög behörighet och var mycket tekniskt skicklig, säger Johan Bratt, chefläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.

Läkaren har erkänt att han läst journalerna, men hävdar att han gjorde det utifrån ett medicinskt och akademiskt intresse. Efter att intrången uppdagades ska Stockholms läns landsting ha skärpt säkerhetsrutinerna gällande åtkomst till patientjournaler.

Läs också:

Åtalas för intrång i journaler

Dataintrångsläkare anmäld till IVO