Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien utan dom sedan maj 2013. På senare tid har hans hälsa blivit allt sämre och sedan början av september befinner han sig på sjukhus.

Fikru Marus dotter Emy Maru, som själv utbildar sig till läkare, är på plats i Addis Abeba för att stötta sin pappa. På Facebooksidan The Ethiopian Cardiac Arrest skriver hon att hans lunga kollapsade för fjärde gången natten till torsdagen. Hon berättar att hon själv fick leda omhändertagandet tills kirurgteamet kom och att Fikru Maru fick svårigheter att andas och kaskadkräktes av smärta.

»Jag lyckades få i honom smärtstillande intravenöst och sen kom kirurgjouren och tillsammans satte vi ett nytt drän under icke sterila omständigheter. Vi får hoppas att den fjärde pneumothoraxen inte leder till en allvarlig infektion. Det kryllar av bakterier här«, skriver hon bland annat.

Den domstol som hanterar Fikru Marus fall har gång på gång skjutit upp domslutet, de senaste tillfällena med hänvisning till att läkaren själv måste vara på plats i rättssalen. Efter att den transport som skulle tagit Fikru Maru till domstolen i går ställts in, kom beskedet att dom inte kommer att meddelas förrän den 21 oktober.

Med anledning av händelserna har Margareta Sidenvall, läkarkollega och aktiv i aktionsgruppen för Fikru Maru, enligt SVT skrivit ett brev till bland andra statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och ledamöterna i utrikesutskottet.

Hon skriver bland annat:

»Länge har svenska UD hävdat att man måste ’respektera ett annat lands rättsprocess’. Att processen kring Fikru Maru för länge sedan har urartat till ett farsartat spel utan några om helst vanliga juridiska spelregler är säkert uppenbart för alla som något satt sig in i fallet.

Sedan Fikru Marus hälsa komplicerats till ett livshotande tillstånd, genom bristande behandlingsresurser i Etiopien, innebär de uppskjutna rättegångarna som förhindrar adekvat vård i praktiken en dödsdom.

Ni som är ansvariga för kontakterna med rättsväsendet och regeringsföreträdare i Etiopien kan inte på några villkor låta datumet den 21 oktober få gälla. Åtgärder måste omedelbart vidtagas för att få ett slut på rättsprocessen så att Fikru Marus kan få en skyndsam ambulanstransport hem till Sverige!«

På torsdagen kommenterade statsminister Stefan Löfven Fikru Marus fall. 

– Vi arbetar dagligen för att Fikru Maru ska få den vård han behöver. Vi tar kontakter på allra högsta nivå i den här frågan, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Stefan Löfven har han vid flera tillfällen tagit upp frågan direkt med den etiopiske premiärministern. Sverige måste dock ha respekt för det etiopiska rättsväsendet, konstaterar statsministern.

– Vi kan inte intervenera i deras rättsprocess, det är deras. Men de måste ju se allvaret i situationen där en man är så svårt sjuk, säger Stefan Löfven till SVT.

Läs tidigare artiklar

Ingen lösning för Fikru Maru

Viss optimism om dom för Fikru Maru på onsdagen