Jämtland. Illustration: Fotolia/IBL

Enligt regeringens förslag till regionindelning ska de fyra nordligaste länen – Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland – slås samman till en storregion från och med 1 januari 2019. I framför allt Jämtland har förslaget väckt heta känslor och det pågår förberedelser för en folkomröstning i frågan.

Enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekoredaktion kan dock Jämtland komma att lämnas utanför den nya regionen. I en förhandling med allianspartierna och Vänsterpartiet ska regeringen tydligt ha uttryckt att Jämtland ska undantas.

Skälet är, enligt Dagens Medicin, Centerpartiets krav på att ingen ska tvingas in i en region mot sin vilja. 

– Jämtland Härjedalen är avfört från diskussionerna, säger Anders W Jonsson, vice partiledare i Centerpartiet, till tidningen.

Till P4 Jämtland uttrycker Anna-Caren Sätherberg (S), jämtländsk riksdagsledamot, viss oro för händelseutvecklingen. 

– Om det bildas större regioner omkring oss riskerar vi få det lite svårare eftersom att vi då blir väldigt små och ensamma i mitten, säger hon.

Hur lång tid det kan ta för parterna att enas om regionfrågan är oklart, men civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare sagt att det måste ske före nyår om de nya regionerna ska kunna skapas 2019. 

Läs mer:

Vårdanalys underkänner underlag för regionförslag

SKL positivt till färre regioner

Läkarförbundet: »Konsekvenserna för vården inte tillräckligt utredda«

Flest positiva svar till ny Svealandsregion

Tre nya regioner föreslås 2019