Vårdcentralen vann i kategorin »Health – Completed building«. Nötkärnan har ritats av arkitektkontoret Wingårdhs genom Gert Wingårdh och Anders Olausson och stod klar i år. Vårdcentralens fasader har starka färger och inuti finns ett grönskande väntrum.

Enligt arkitekterna kommer influenserna från Somalia och Irak, länder där många av de boende i Göteborgsstadsdelen har sitt ursprung.

Vårdcentralen drivs av läkaren Christer Andersson, som också äger den tillsammans med tre andra läkare. Samtliga arbetar på vårdcentralen.

– Underbara nyheter! Vi är väldigt stolta över utmärkelsen, säger Christer Andersson i ett pressmeddelande.

Han startade vårdcentralen 2009. De arbetar mycket med drop in-besök och har egna tolkar. När de växte ur sina lokaler bestämde sig läkarna för att bygga en helt ny vårdcentral, som invigdes i våras.

Byggnaden kan även vinna det svenska arkitekturpriset Kasper Salin som delas ut av Sveriges arkitekter den 29 november. Nomineringen lyder så här:

»I Bergsjön utanför Göteborg skapar vårdcentralen en tydlig identitet åt en central plats. Utan att få lov att nudda mark är den en markering i stadsrummet och tillför kvaliteter på en plats som tidigare enbart använts för parkering. Huset gör på så sätt stor skillnad i många människors vardag.Genom tredimensionell fastighetsbildning lyfter arkitekturen upp huset; patienterna leds från gatan via entrétrappan upp till ett grönskande väntrum utformat som en välkomnande oas. Det är husets hjärta som får sin karaktär av exotiska växter i klimatiserade glasträdgårdar, fyllda av rikligt takljus. En omsorgsfull organisation, styrd utifrån verksamhetens behov, strukturerar alla funktioner. Behandlingsrummen placeras i dagsljus längs fasaden, bakom en skyddande skärm av mönstertryckt glas. Integritet, avskildhet och effektivitet är ledord för byggnaden som kombinerar allvar och lekfullhet på ett sätt som berör och berikar i en viktig del av samhällsbyggandet«.

Läs mer:

Läkarägd vårdcentral lyfter förort