Mikael Odenberg. Foto: Peter Knutson

Vid en pressträff i dag presenterade Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, Karolinska institutets nya styrelse.

Som Läkartidningen tidigare kunde berätta kommer styrelsearbetet att ledas av Mikael Odenberg (M), tidigare försvarsminister. 

Mikael Odenberg var under lång tid ledamot av fullmäktige i Stockholms läns landsting. Han satt i riksdagen för Moderaterna 1991–2007 och var under åren 2006–2007 försvarsminister i regeringen Reinfeldt. Sedan 2008 har han varit generaldirektör för Svenska kraftnät.

Beslutet att tillsätta en ny styrelse för Karolinska institutet (KI) fattades med anledning av den kritik som framkom i Sten Heckschers granskning av KI:s hantering av Macchiarini-ärendet.

– Det råder ingen tvekan om att det som inträffat har skadat Karolinska institutets anseende, sade Mikael Odenberg vid pressträffen.

– Konsistoriets uppgift blir nu att leda arbetet med att återupprätta förtroendet för Karolinska institutet.

Övriga nya styrelseledamöter blir Göran Stiernstedt, rådgivare i den statliga kunskapsstödsutredningen och tidigare utredare och nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården, Liselotte Højgaard, professor i medicinsk teknik vid Köpenhamns universitet och avdelningschef vid Rigshospitalet i Köpenhamn, samt Bjørn Stensaker, professor vid institutet för pedagogik vid universitetet i Oslo.

Den nya styrelsen inleder sitt arbete den 1 december.

Läs också:

Mikael Odenberg: »Det är min plikt att ställa upp«