Lise Turøy på semestern på Mallorca 1985. Foto: Privat

1985 var den då tvååriga Lise Turøy på semester med sin familj i Alcudia på Mallorca. En eftermiddag inne på hotellrummet åt Lise och hennes syskon godis. Plötsligt föll Lise olyckligt med huvudet ner i betonggolvet och blev medvetslös. Föräldrarna lyckades få ut godisbiten som hon satt i halsen.

– Men det vi inte visste var att en bit druva som hon ätit tidigare kommit upp från magen och blockerat luftstrupen den vägen, berättar Magne Turøy, Lises pappa.

Familjen sprang ut mot receptionsområdet med Lise i armarna. Hon var fortfarande medvetslös och började bli blå i ansiktet.

– Då kom en man emot mig – jag minns det som om det var i går – och tar Lise och säger »jag är läkare«. Han gick rätt ner i halsen med två fingrar och drog upp den halvätna druvan. Då började hon andas igen.

Lise fördes till jourhavande läkare, och sedan vidare till sjukhus i Palma. Den svenske läkaren, som visade sig vara barnläkare, följde med. Historien slutade bra för Lise, och Magne Turøy berättar att han senare mötte hennes livräddare på hotellet vid ett par tillfällen efter händelsen.

– Det som är speciellt i denna historien är att läkaren och hans familj stod på trappan till hotellet och väntade på en hästdroska. Men någon tog deras plats, så han och familjen blev stående. Hade de kommit med sin droska hade vi högst troligt inte haft Lise i dag.

Varför vill ni ha kontakt med läkaren nu, efter 30 år?

– Vi har pratat om den här historien ganska många gånger i vår familj, speciellt nu efter att Lise själv fått barn. Vi har honom att tacka för att Lise lever, så enkelt är det. Det är en väldigt stark historia för oss.

Vad skulle ni vilja säga till läkaren om ni fick kontakt?

– Lise tycker att det vore trevligt att i varje fall få prata med honom. Hade vi kunnat träffa honom och få tacka honom igen hade det varit rätt och slätt fantastiskt. Få prata med honom och säga tack för sist. Vi bor på norska västkusten, i Bergen, så det är inte så långt.

Enligt Magne Turøy hade läkaren fru och två barn, men några övriga signalement är svåra att minnas.

– Jag funderar på om han var från västra Sverige. Något säger mig att han bodde i närheten av Göteborg, men det är jag inte säker på, säger Magne Turøy.

Är du den som räddade livet på Lise, eller vet vem som gjorde det, kontakta Läkartidningen.