I september uppmanade Nobelförsamlingen de två ledamöterna och tidigare rektorerna vid Karolinska institutet, Harriet Wallberg och Anders Hamsten, att frivilligt lämna sina Nobeluppdrag. Detta eftersom Nobelförsamlingen ansåg att förtroendet för dem blivit allvarligt skadat i och med deras inblandning i Macchiarini-affären.

Nobelförsamlingen har dock ingen möjlighet att på egen hand avsätta ledamöter, och trots kritiken sitter båda två fortfarande kvar.

– Är man invald så är man invald så länge man är i tjänst vid KI. Vi kan inte avskilja dem enligt stadgarna utan i teorin är det helt upp till dem. Vi är bundna av en stiftelseförordning som inte går att överträda och stadgar som är skrivna sedan långt tillbaka, säger Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen till Svenska Dagbladet.

På frågan om förtroendet för Nobelförsamlingen riskerar att bli skadat av detta svarar Thomas Perlmann:

– Det tror jag inte, det viktigaste för oss är att arbetet sköts med integritet. Vi har möjligheter att styra arbetet och om en person inte anses lämplig har den ingen del av det. Internationellt har vi inte heller stött på ett minskat förtroende.

Nobelförsamlingen består av 50 professorer från Karolinska institutet, och beslutar om pristagare för Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Varken Harriet Wallberg eller Anders Hamsten har varit delaktiga i Nobelförsamlingens arbete med att utse årets Nobelpris, som tilldelades japanen Yoshinori Ohsumi. Med anledning av det har de heller inte bjudits in till Nobelfesten, uppger nyhetsbyrån TT.

Relaterade artiklar:

Decimerad Nobelförsamling förbereder sig in i det sista

Wallberg och Hamsten uppmanas att avgå från Nobelförsamlingen

Ledamöter väljer att avstå från Nobelförsamlingen