Det är inte bara i Sverige som kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet föranleder utredningar av olika slag. Senast i raden att initiera en utredning kopplad till fallet är brittiska University College London (UCL), uppger The Guardian.

Bakgrunden är att forskare knutna till UCL på olika sätt bidrog till att Paolo Macchiarini kunde genomföra operationer där patienter erhöll donerade eller konstgjorda luftstrupar. Den första syntetiska luftstrupen som Paolo Macchiarini använde vid en transplantation på Karolinska universitetssjukhuset tillverkades av Alexander Seifalian, tidigare professor i biomaterialvetenskap vid UCL. 

Enligt The Guardian kontaktades Alexander Seifalian av Paolo Macchiarini 2011, som ville att han skulle tillverka en syntetisk luftstrupe på tio dagar. Att det var så bråttom berodde enligt Paolo Macchiarini på att hans patient bara skulle överleva två veckor utan en transplantation – uppgifter som senare tillbakavisats av bland andra visselblåsaren Karl-Henrik Grinnemo.

I en TED-föreläsning från 2013 berättar Alexander Seifalian hur han uppmanat sina doktorander att googla hur en luftstrupe ser ut, eftersom de själva inte visste.

Alexander Seifalian fick lämna UCL tidigare i år efter att det upptäckts att han tagit emot 24 000 pund, närmare 295 000 kronor, av en utländsk student. Det fallet hade dock ingenting med Paolo Macchiarini eller Karolinska institutet att göra, uppger The Guardian.

Materialet som Alexander Seifalian tillverkade luftstrupen av var godkänt för klinisk användning, men inte i den aktuella formen. Eftersom rapporterna från operationen i Sverige initialt var positiva, genomförde ett team vid UCL ändå en liknande transplantation.

– Vid tillfället var det den rationella saken att göra. Vi skulle inte göra om det i dag, säger Martin Birchall, professor i laryngologi vid UCL och den som koordinerade operationen, till The Guardian.

Martin Birchall hade tidigare arbetat ihop med Paolo Macchiarini vid en transplantation med donerad luftstrupe i Spanien 2008.

Med anledning av de uppgifter som på senare tid framkommit om Paolo Macchiarinis verksamhet har UCL nu valt att starta en egen utredning. Syftet är dels att utvärdera den forskning inom området regenerativ medicin som pågår vid UCL, dels att undersöka vilken sorts samarbete som kan ha förekommit på området mellan forskare vid UCL respektive Karolinska institutet.

För tillfället finns det dock ingenting som tyder på att UCL:s forskare ska ha gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning, skriver The Guardian.