Efter att ha suttit fängslad i Etiopien i 3,5 år utan rättegång dömdes Fikru Maru i oktober till fängelse i fyra år och åtta månader för kännedom om korruption. Förhoppningen var att han, genom att acceptera domen, skulle kunna få sitt straff förkortat och åka hem till Sverige för att opereras.

Fikru Maru har de senaste tre månaderna vårdats på sjukhus för en kollapsad lunga och hans läkare bedömde tidigt att den operation han behövde inte kunde genomföras i Etiopien.

Men i stället för att släppas fri åtalades Fikru Maru igen. Han pekas nu ut som en av finansiärerna bakom ett upplopp på det fängelse där han tidigare hölls – trots att han vid tillfället inte längre befann sig i fängelset utan på sjukhus – och anklagas för samröre med terroriststämplade grupper.

I det brev som Svenska Dagbladet publicerar i dag skriver Fikru Maru:

»Plötsligt slogs en förhoppning om patientsäker och optimal vård hemma i Sverige i spillror. Då återstod bara att försöka göra det bästa av situationen. Olika val diskuterades med såväl min familj som mina läkare, och vi enades om att det enda alternativet som kan ge mig en chans att överleva är en operation här i Etiopien trots allt.«

I brevet, som är skrivet före operationen, minns Fikru Maru hur han brukade fundera över vad hans patienter tänkte innan de skulle opereras. Nu är han själv i samma situation, skriver han:

»Hur det slutar vet jag inte. Men jag vet att det är många människor som stöttar mig, tror på mig och vet att att jag ägnat mitt liv åt att rädda människor. Och trots de falska anklagelser som nu försöker förstöra mig hoppas jag innerligt att sanningen om den hedervärda sak jag ville göra får leva kvar.«

Enligt Svenska Dagbladet gick operationen bra. Det nya åtalet ska enligt uppgifter till SVT Gävleborg behandlas i domstol den 23 december. 

Läs tidigare artiklar:

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fortsatt svårt läge för Fikru Maru

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Ingen lösning för Fikru Maru

Fikru Marus dom uppskjuten på nytt

»Riskerna för Fikru Maru ökar för varje dag«

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien