Som Läkartidningen tidigare berättat misstänktes en läkare för att ha felbehandlat ett antal patienter genom att ha använt den så kallade Ilizarov-metoden på ett felaktigt sätt.

I väntan på att Inspektionen för vård om omsorg, IVO, skulle yttra sig i frågan stängdes läkaren av från sin tjänst. Dessutom initierade sjukhuset en extern utredning som kom fram till att 37 patienter i Skövde fått vårdskador efter att de behandlats med metoden. Därefter skickade chefläkaren Marga Brisman även in en orosanmälan till IVO.

Men korrespondensen mellan Marga Brisman och den externa utredaren, professor Olle Svensson, skedde i vissa fall via privata mejladresser, vilket gjorde att mejlen inte blev offentliga handlingar. Detta framkom i en granskning som P4 Skaraborg gjorde tidigare i höstas.

Det ledde senare till att en privatperson JO-anmälde Marga Brisman. Enligt P4 Skaraborg anser anmälaren att det var oklart om mejlen diarieförts. 

Nu rapporterar P4 Skaraborg att JO gått vidare med ärendet och vill att Hälso- och sjukvårdsnämnden vid Skaraborgs sjukhus besvarar anmälan mot Marga Brisman.

I en kommentar till P4 Skaraborg säger Åsa Widmark, byråchef vid JO, att frågan är intressant och behöver tittas närmare på.

Relaterade artiklar:

Avstängd Skaraborgsläkare tillbaka – får annan tjänst

Ilizarov-anmälare misstänkta för dataintrång

Skövdeläkares avstängning förlängs med en månad

Läkare avstängd efter ifrågasatt behandling