Tjänster – främst i form av ledarskapskonsulter – har köpts in på i stort sett alla sjukhus, förvaltningar och verksamheter inom Stockholms läns landsting. De senaste fem åren har konsulttjänsterna kostat landstinget över en miljard kronor, visar uppgifter som P4 Stockholm har tagit fram.

Karolinska universitetssjukhuset är den verksamhet som har lagt mest på konsulter, 435 miljoner kronor. Nya Karolinska Solna har exempelvis betalat ut cirka 50 miljoner kronor i år till Boston Consulting Group, som fått i uppgift att utforma och införa värdebaserad vård på sjukhuset.

Sjukhusdirektören Melvin Samsom har också tagit hjälp av en konsult för egen del. När holländaren tog över rodret vid sjukhuset i slutet av 2014 begärde han en rådgivare under sina första månader. Rådgivaren skulle bland annat översätta dokument och förbereda underlag för sjukhusdirektörens presentationer. Men det blev ingen inifrån sjukhuset som fick den uppgiften, utan en konsult från McKinsey som enligt P4 Stockholm i snitt fick 254 000 kronor per månad.

Notan slutade efter drygt fem månader på 1,4 miljoner kronor.

– För mig var det värt pengarna, säger Melvin Samsom och förklarar att han behövde hjälp eftersom han var ny på jobbet och i landet.

Landstingspolitikerna har försvarat de höga konsultkostnaderna med att tidsbegränsad specialkompetens behövs på grund av det pågående förändringsarbetet inom landstinget.

Läkarföreningen vid Karolinska universitetssjukhuset har kritiserat införandet av värdebaserad vård i såväl ett öppet brev till Melvin Samsom som i en debattartikel i Läkartidningen 49–50/2016. På föreningens årsmöte under tisdagskvällen väcktes frågan om en misstroendeförklaring mot sjukhusledningen, uppger Dagens Nyheter.

– Vi har från läkarföreningen vid upprepade tillfällen ställt frågor om konsulternas roll på sjukhuset, och om vem som egentligen styr men inte fått konkreta svar. Nu är vårt förtroende för ledningen förbrukat, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

Om Melvin Samsom bör avgå vill hon dock inte ta ställning till.

– Det är ägarnas sak att bestämma hur sjukhuset ska styras, säger hon.