Magnus Essand, professor i genterapi vid Uppsala universitet, är en av forskarna bakom studien som finansierats av gräsrötter. Foto: Mikael Wallerstedt

Crowdfunding eller gräsrotsfinansiering, en metod där alla som är intresserade av utvecklingen av en viss produkt eller tjänst kan lämna ekonomiska bidrag till denna, har blivit allt vanligare. Det kan gälla allt från elektroniska produkter till böcker eller filmer – ett känt svenskt exempel är kortfilmen »Kung Fury« som blivit en succé över hela världen.

Nu har metoden även nått läkemedelsforskningen, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Forskare i Uppsala har fått in drygt 3 000 donationer från mer än 40 länder för att göra en klinisk prövning av ett nytt cancerläkemedel.

Bakgrunden är att Uppsalaforskarna tagit fram ett virusbaserat läkemedel som de hoppas ska kunna ha effekt i behandlingen av neuroendokrin cancer. Men pengar att genomföra en klinisk prövning har saknats och viruset har legat nedfruset på Uppsala universitet – tills Magnus Essand, professor i genterapi, intervjuades i en artikel i brittiska The Telegraph.

– Jag blev kontaktad av en brittisk journalist och författare, Alexander Masters, som hade en vän med neuroendokrin tumör och han letade efter nya behandlingsmöjligheter, säger Magnus Essand till Ekot.

Journalisten skrev en artikel om sin vän och det nedfrusna viruset. I anslutning till texten fanns en uppmaning till läsarna att donera pengar. Hittills har drygt 18 miljoner kronor kommit in, rapporterar Ekot, och läkemedlet börjat testas på en handfull cancerpatienter.

Några resultat är ännu inte klara, men forskarna uppges vara försiktigt positiva.