Myrvikens hälsocentral. Foto: Arne Wiktorsson/Region Jämtland Härjedalen

I somras slutade Johan Färnqvist, som var den sista fast anställda distriktsläkaren på Myrvikens hälsocentral. Tidigare hade hans två läkarkollegor sagt upp sig och Johan Färnqvist beskrev sin arbetssituation som ensam läkare som ohållbar.

– Det är med sorg. Jag känner med befolkningen och vill jobba här. Vi måste få en förändring här, vi kan inte låtsas som att vi inte har ett problem, sa han då till SVT Nyheter Jämtland.  

Därmed var hälsocentralen utanför Östersund i Region Jämtland Härjedalen, helt beroende av hyrläkare. Men nu har läget vänt.

Fyra fasta läkare har anställts. Tre börjar i februari nästa år och en i april. Alla kommer att arbeta 80 procent och får även i uppdrag att handleda utbildningsläkare och ta hand om läkarstudenter. Läkarna har själva involverats i utformningen av anställningsvillkoren, vilket beskrivs som huvudorsak till att man lyckats bemanna hälsocentralen med fast anställda läkare igen.

I och med detta stärks också den totala läkarbemanningen.

– Vi har satsat på att rekrytera ett team med läkare och valt att anställa lite fler än tidigare. Det gör vi för att minska sårbarheten vid ledigheter och frånvaro och skapa möjlighet för avsatt tid till fortbildning, förbättringsarbete och verksamhetsutveckling, säger primärvårdschef Anna Granevärn i ett pressmeddelande