Efter att ha suttit fängslad i Etiopien i 3,5 år dömdes Fikru Maru i oktober för kännedom om korruption på ministernivå. Domen landade på fyra år och åtta månaders fängelse – vilket väckte hoppet om att han, efter ansökan om straffrabatt, skulle kunna bli frigiven inom kort och transporteras hem till Sverige. 

Fikru Maru vårdas på sjukhus och är i stort behov av en operation, då hans ena lunga kollapsat vid ett flertal tillfällen.

I förra veckan stod det klart att nya misstankar nu riktas mot den svenska läkaren. I dag offentliggjordes åtalet: Fikru Maru misstänks för terroristbrott.

– Åklagaren menar att pappa ska vara huvudman till det uppror och brand som utbröt på fängelset dagen efter att han fördes till sjukhus. Han ska vara den som finansierat upploppet via sjukhuset som han startat här i Addis Abeba. Han anklagas för att själv ha sett till att bli utförd ur fängelset med sjuktransport för att undkomma branden, säger Fikru Marus dotter Emy Maru till SVT Gävleborg.

Enligt åtalet ska Fikru Maru ha varit allierad med terroriststämplade grupper på fängelset. SVT Gävleborg uppger att åklagaren inte presenterat något motiv för det inträffade, men att domstolen säger sig ha många vittnen.

Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner är oförstående till det nya åtalet.

– Vi vet inte var åklagaren har fått allt det där ifrån. Det är fullständigt taget ur luften. Det finns inget stöd för detta. Han hade till slut fått besked om att han skulle bli fri därför att han fått en straffrabatt godkänd. Att han i det läget, bortsett från allt annat, skulle medverka till en massa konstiga och irrationella saker stämmer inte med någonting, säger han.

– De har också hittat på att han skulle ha fejkat sin lungkollaps. Vi har talat med läkare som säger att det bara inte går att framkalla detta hur mycket man än skulle vilja. Det finns inte på den medicinska kartan. Det hela är fabricerat och fullständigt taget ur luften. Jag vet inte vad de är ute efter, fortsätter Hans Bagner.

I och med det nya åtalet kommer Hans Bagner att åka ner till Etiopien för att medverka i ärendet på plats.

– Nu ska det tydligen bli en förhandling om tre veckor. Vi får väl förbereda oss på det, och där tänker vi naturligtvis försöka att samla på oss allt vi har, säger han.

– Vi ska också se vad den svenska regeringen kommer att göra åt den här saken. De har varit väldigt aktiva och engagerade. Vi räknar med att de kommer att ha synpunkter även i fortsättningen.

På tisdag, 6 december, arrangeras en demonstration till förmån för Fikru Maru utanför Etiopiens ambassad i Stockholm. Mer information finns här.


Läs tidigare artiklar: 

Nya brottsmisstankar mot Fikru Maru

Fortsatt svårt läge för Fikru Maru

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Ingen lösning för Fikru Maru

Viss optimism om dom för Fikru Maru på onsdagen

Återigen uppskjuten dom för Fikru Maru

Fikru Marus dom uppskjuten på nytt

»Riskerna för Fikru Maru ökar för varje dag«

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien