Tanken är att driften av sjukhuset ska ske inom ramen för en ekonomisk förening och enligt Stefan Kanerva, ordförande i aktionsgruppen »Ådalen reser sig«, är det ett seriöst förslag.

– I måndags (23:e januari, reds anm) skickade vi in vårt erbjudande till landstinget, där vi även bjöd in landstinget att bli delägare i den ekonomiska föreningen, säger han till SVT Nyheter Västernorrland.

Erik Lövgren (S), regionsråd och regionstyrelsens ordförande, är dock tveksam till erbjudandet från aktionsgruppen:

– Om ett stort landsting har svårt att klara åtagandet, vilka är då möjligheterna för en ekonomisk förening att klara ekonomin? Det blir oerhört svårt, säger han.

Aktionsgruppen ska träffa majoriteten i Landstinget Västernorrland vid ett möte den 9 februari, men redan i slutet av förra veckan träffades företrädare för gruppen och oppositionen i landstinget.

– Det finns ett stort engagemang i Ådalen med mycket kunskap och kompetens. Alla ska få en ärlig chans att prata om sina planer och idéer. Vi kommer att initiera en process för att se om vi kan få fram en gemensam väg, sa oppositionsrådet Per Wahlberg (M) till SVT Nyheter Västernorrland efter mötet.

Ångermanlands läkarförenings ordförande Bo-Göran Widman ställer sig positiv till erbjudandet från aktionsgruppen.

– Om landstinget går med på ett övertagande så tror jag säkert att den här gruppen kan driva det. Men kruxet är väl att få landstinget att gå med på det, säger han i en kommentar till Läkartidningen.

– Vi är positiva till detta om man kan behålla det utbud av kirurgi och akutvård som befolkningen här behöver, fortsätter han.

Förutom att hälso- och sjukvårdsnämnden i förra veckan beslutade att avveckla akutkirurgin i Sollefteå har landstinget sedan tidigare beslutat att lägga ner BB vid Sollefteå sjukhus samt flytta den akuta ortopedin till Örnsköldsvik. Det kan enligt Bo-Göran Widman få stora konsekvenser.

– Läkarföreningen tycker att bassjukvård ska finnas så nära patienten som möjligt och att den lägsta vårdnivå som kan ta hand om patientens problem ska eftersträvas. Man ska inte behöva resa långa sträckor för banala åkommor. Här i Västernorrland har vi ganska långa avstånd och ska man då åka för allvarliga trauman kan det kosta liv. Det kan också kosta liv på grund av att det fattas ambulanser till akuta medicinpatienter eftersom de transporterar andra patienter i länet, säger han.

Allmänhetens engagemang för sjukvården i Västernorrland har varit stort. Förra helgen arrangerades en demonstration i Örnsköldsvik mot neddragningarna, och i dag rapporterar P4 Västernorrland att BB i Sollefteå ska ockuperas som en protest mot nedläggningen.

– Det kommer att bli en helt fredlig ockupation. Med vår närvaro vill vi visa vårt missnöje med beslutet. Vår enda önskan är att man ska ändra sig och inte stänga BB. Vi tror att vi kan förändra, säger Anna-Marica Ek, en av initiativtagarna, till P4 Västernorrland.

Läs tidigare artiklar:

Slutet nära för akutkirurgin i Sollefteå

Efter decenniers kamp i Sollefteå: Hoppet ute för att få ha kvar hela sjukhuset

Klart: BB i Sollefteå läggs ner

Oklar framtid för AT i Sollefteå