Rättegången i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där Fikru Maru och 37 medåtalade anklagas för terroristbrott, fortsatte på måndagen. För första gången sedan Fikru Maru insjuknade fanns han själv på plats i rättegångssalen, rapporterar SVT Gävleborg.

Samtliga åtalade står anklagade för terroristbrott i samband med ett upplopp och en brand som bröt ut i september förra året i det fängelse där Fikru Maru suttit fängslad.

Vid tiden för branden befann sig Fikru Maru dock inte på fängelset utan vårdades på sjukhus för en kollapsad lunga. Enligt SVT hävdar åklagaren att det trots detta var Fikru Maru som organiserade och finansierade upploppet.

– Pappa mår efter omständigheterna bra och kan utföra sina dagliga rutiner i fängelset, men han vill inte prata om sina känslor, säger dottern Emy Maru, som är på plats i Etiopien, till SVT Gävleborg.

Även Fikru Marus advokat Hans Bagner närvarar vid rättegången.

– Vi ska självklart göra vad vi kan för att försöka motbevisa det som åklagaren hävdar, men dessvärre är jag rädd för att resultatet inte kommer att bli särskilt tillfredsställande, säger han till SVT Gävleborg.

Läs tidigare artiklar:

Fikru Maru tillbaka i fängelse

Kirurgen som opererade Fikru Maru: »Ingen svår eller märkvärdig operation«

Fikru Maru opererades av svenskt läkarteam

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fortsatt svårt läge för Fikru Maru

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Fikru Marus dom uppskjuten på nytt

»Riskerna för Fikru Maru ökar för varje dag«

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien