Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Jan Alfredsson/Västerbottens läns landsting

Det är femte året i rad som tidningen utser landets bästa sjukhus i klasserna universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus.

I klassen för bästa universitetssjukhus vann Norrlands universitetssjukhus före universitetssjukhuset i Linköping. På tredje plats hamnade Karolinska universitetssjukhuset.

– Det här är ett kvitto på hur vi jobbar systematiskt – med förbättringar, med kvalitetsregister, med forskning och i samarbete med andra kliniker. Jag är fantastiskt glad och om möjligt ännu mer stolt över min klinik än tidigare, säger Elisabeth Olofsson Karlsson, chef för cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Även i Landstinget i Kalmar län var reaktionerna glada när det stod klart att två sjukhus i länet tog hem förstaplatserna i de två andra klasserna. Västerviks sjukhus som bästa mellanstora sjukhus och Oskarshamns sjukhus i klassen mindre sjukhus.

– Det är med stolthet som vi tar emot den här utmärkelsen. Det är ett bevis på den kvalitativt goda vård som vårt sjukhus erbjuder. Men framför allt är det frukten av ett mångårigt systematiskt förbättringsarbete där samtliga våra medarbetare är delaktiga, säger Henrik Holmberg, sjukhuschef vid Västerviks sjukhus, i ett pressmeddelande.

Underlaget till rankningen bygger på sjukhusens självrapporterade uppgifter som hämtas från Sveriges Kommuner och landsting, Vården i siffror, Socialstyrelsen och olika kvalitetsregister.