Tidningen Vårdfokus har bett Socialstyrelsen om aktuella siffror för väntetiderna på akutmottagningarna. Från 2010 till 2015 ökade väntetiderna med drygt en halvtimme, och ytterligare ökningar sågs 2016. Under perioden juli 2015 till juni 2016 var mediantiden för en vistelse på akuten 3 timmar och 9 minuter – tio minuter längre än första halvåret 2015.

Mediantiden är nu uppe i över fyra timmar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Södersjukhuset i Stockholm, Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Nyköpings lasarett och Kungälvs sjukhus. De tio procent av alla patienter som får vänta längst är främst i åldersgruppen 80 plus och har vistelsetider på mer än åtta timmar. Allra längst väntetider för äldre har Mälarsjukhuset.

Bland sjukhusen med kortast väntetider finns Ryhovs sjukhus i Jönköping, S:t Görans sjukhus i Stockholm, Torsby sjukhus i Värmland, Värnamo sjukhus, Oskarshamns sjukhus, Gällivare sjukhus, Kiruna sjukhus och Västerviks sjukhus.

Enligt Socialstyrelsens utredare är de nya siffrorna inte rakt av jämförbara med tidigare år eftersom man ändrat mätmetod, skriver Vårdfokus. Uppgifterna har tagits från patientregistret i stället för direkt från landstingen. I Socialstyrelsens sammanställning saknas dessutom 18 sjukhus av olika anledningar.