Debattartikeln som fokuserar på psykisk ohälsa har publicerats i ett antal lokaltidningar under den senaste tiden. Den är undertecknad av Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska! Sverige, Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges ingenjörer, och Ivar de la Cruz, ordförande Naturvetarna.

I artikeln beskrivs psykisk ohälsa som en snabbt växande folkhälsoutmaning som dessutom medför kostnader på 70 miljarder kronor per år i Sverige.

För varje krona som används till sjukvård går enligt debattartikeln samtidigt två öre till medicinsk forskning. Det anser artikelförfattarna är för lite. Därför vill de på sikt se en fördubbling av investeringarna som motsvarar fyra öre per vårdkrona.

Genom dessa ökade satsningar på medicinsk forskning kan utvecklingen av bättre sätt att förebygga och behandla psykisk ohälsa fortsätta, menar man.

Debattartikeln har bland annat publicerats i tidningen Eskilstuna-Kuriren.