Problemen som började under lördagen gäller journalsystemet Obstetrix vilket används av mödrahälsovårdcentraler och förlossningsenheter inom Stockholms läns landsting.

– Ja, det är verkligen, verkligen inte bra. De arbetar med frågan både på sjukhuset och IT-avdelningen, säger Sari Ponzer, verksamhetschef och jourhavande överläkare på Södersjukhuset, till Aftonbladet.

– Verksamheten bygger ju på att man har ett fungerande journalsystem, men man övergår till papper och det finns rutiner för hur man hanterar detta.

Vid lunchtid på måndagen rapporterades att Obstetrix åter fungerade fullt ut. Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, säger till Dagens Medicin att IT-problemen inte medfört några allvarliga risker för patienterna.

I fredags skrev Läkartidningen också om att journalsystem vid sjukhusen i Region Örebro län havererat. Under helgen har man arbetat för att lösa problemet och på måndagsmorgonen var systemet upp igen.

– Vi använder det för fullt men reservsystemet rullar i bakgrunden, man har fortfarande dubbelarbete tills hälso- och sjukvården tagit beslut att vi kör för fullt ut, säger Gert Roos, IT-ansvarig på Region Örebro län, till SVT Örebro.