Enligt SVT Örebro går det varken att läsa journaler, göra digitala anteckningar eller skicka remisser. 

– Det är allvarligt för det förhindrar arbetet inom hälso- och sjukvården, säger IT-chef Gert Roos.

Problemen ska gälla journalsystemet Infomedix. På fredagseftermiddagen var problemen fortfarande inte lösta.

– Systemet är fortfarande inte uppe fullt ut. Det har gått fram och tillbaka under dagen. Vi gjorde en större uppgradering av systemet under natten och allt såg bra ut i morse. Men då var det inte så många som var inloggade. Det som har hänt efter det är att när man når en viss volym på användare så kraschar systemet. Vi har felsökt sedan klockan åtta i morse, säger Gert Roos till Läkartidningen

– Vi vet förfarande inte riktigt vad som är grundorsaken. En teori var att det var databasen det var fel på, en annan teori är att det någonting i de applikationer vi la på i natt som påverkar systemet negativt. Vi jobbar febrilt med alla resurser vi har, men tyvärr har vi ingen prognos för när vi kan vara uppe igen.

Claes-Mårten Ingberg, beredskapsöverläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, säger till SVT Örebro att det inte finns någon fara för patientsäkerheten.

– Vi har reservrutiner vi följer som är utformade för att patientsäkerheten inte äventyras. Det finns inget som talar för att patienterna drabbats av det här. Däremot är det mycket krångligt för personalen, säger han.