– Det kommer hem fler och fler svenska ungdomar som läst i de länder i Europa där man blir legitimerad med en gång. Då får man ju inte göra AT, utan har möjlighet att börja vilken ST-tjänst som helst eller på vikariat. Det är bara det att du kanske inte har jobbat som läkare i Sverige och inte har våra kunskaper om konsultation, olika vårdprogram, aktuella vårdriktlinjer eller rekommenderade läkemedel. Du kanske inte kan den svenska kulturen, säger Gunilla Stenninger, distriktsläkare och samordnare för preST-programmet.

– Då finns ett behov av att få lära sig att jobba i Sverige. Vi parar ihop det med det skriande behovet vi har av distriktsläkare i Örebro län, särskilt här i väster där vi nu ordnar preST-utbildningen. Vi har en åldrande distriktsläkarkår med en väldigt svag återväxt. Om de sökande börjar hos oss har vi inte sagt att de måste bli distriktsläkare, men vi hoppas kunna intressera dem för att bli distriktsläkare i vårt område, fortsätter hon.

Programmet är ettårigt och är ett samarbete mellan vårdcentralerna i Karlskoga, Degerfors, Laxå och Karlskoga lasarett. Enligt Gunilla Stenninger har man dimensionerat för tre platser i halvåret.

Hur är intresset för programmet?

– Vi har några sökande. Under jul och nyår har det legat lite nere, men den här veckan har vi börjat jobba aktivt mot dem som sökt. Det finns redan människor i den här situationen som gör preST på enstaka vårdcentraler hos oss, så vi vet att behovet finns. Men sedan gäller det att de ska vilja komma till vår del av jorden.

Vad kommer programmet att innehålla för dem som går utbildningen?

– De kommer att tillbringa sina arbetsdagar på Baggängens vårdcentral i Karlskoga och ta emot patienter i den omfattning de klarar av, med en erfaren distriktsläkare i rummet bredvid som kan hjälpa och handleda. Plus utbildning: en seminarieserie och egen gruppundervisning under handledning. Praktisk tjänstgöring med undervisning.

Liknande PreST-utbildningar finns på fler platser i landet, och enligt Gunilla Stenninger har man tittat på hur andra har gjort när det nya programmet tagits fram.

– Vi adopterar en modell som vi har sett fungerar och vi har även dragit lärdomar av det. Olika länder har olika traditioner och man kan behöva anpassa det lite utifrån vad folk har läst. Men det är detaljfrågor. Vi försöker göra det här utifrån de erfarenheter som finns ute i Sverige.