Förslaget att avveckla den akuta kirurgin i Sollefteå gick igenom med mycket liten marginal. Av hälso- och sjukvårdsnämndens 13 ledamöter röstade sex emot förslaget och sju för.

– På grund av svårigheter att bemanna med ordinarie personal både på vårdavdelning och när det gäller läkare så känns det som ett möjligt beslut också utifrån att vi nu i ett halvår levt med den här organisationen i praktiken, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S) till P4 Västernorrland.

Landstinget räknar med att spara ungefär 22 miljoner kronor på att stänga akutkirurgin, men enligt Ewa Back handlar beslutet inte om främst om pengar.

– Det är ju inte för pengarna primärt utan det är ju faktiskt för att vi inte klarar att bedriva verksamheten. Sedan spelar pengarna roll, givetvis, men det primära är faktiskt att det inte finns personal för att kunna bedriva en fullgod verksamhet, dygnet runt, akut, säger hon.

Enligt P4 Västernorrland ska frågan om akutkirurgin i Sollefteå upp i regionfullmäktige för ett slutgiltigt beslut den 8 februari.

Läkartidningen har tidigare skrivit om att Landstinget Västernorrland lagt ner BB i Sollefteå och beslutat att flytta den akuta ortopedin till Örnsköldsvik.

Läs mer:

Efter decenniers kamp i Sollefteå: Hoppet ute för att få ha kvar hela sjukhuset

Klart: BB i Sollefteå lägg ner

Läkarflykt hotar i Sollefteå