Som Läkartidningen tidigare har berättat har den akutkirurgiska verksamheten vid Sollefteå sjukhus varit stängd sedan i somras. Detta för att det, enligt Landstinget Västernorrland, »inte varit möjligt att rekrytera personal med den kompetens som krävs för att kunna ge en patientsäker vård med verksamhet dygnet runt«.

I dag, tisdag, fattade fullmäktige i Landstinget Västernorrland beslutet att lägga ned akutkirurgin permanent.

Fyra av de socialdemokratiska fullmäktigeledamöterna gick emot partiets linje. Förslaget kunde ändå röstas igenom med hjälp av stöd från Sverigedemokraterna samt två ledamöter från Vänsterpartiet.

– Jag är besviken på mitt eget parti, säger My Larsson (S), till SVT Nyheter Västernorrland.

Sedan tidigare har såväl den akuta ortopedin som BB lagts ner i Sollefteå. Aktionsgruppen »Ådalen reser sig« har erbjudit sig att ta över driften av sjukhuset, vilket den lokala läkarföreningen ställt sig positiv till.

–  Vi är positiva till detta om man kan behålla det utbud av kirurgi och akutvård som befolkningen här behöver, har Bo-Göran Widman, ordförande för Ångermanlands läkarförening, tidigare sagt till Läkartidningen.

Läs mer:

Aktionsgrupp erbjuder sig ta över Sollefteå sjukhus

Efter decenniers kamp i Sollefteå: Hoppet ute för att ha kvar hela sjukhuset

Den akuta kirurgin i Sollefteå öppnar inte efter sommaren