Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

Hans Rosling diagnosticerades med pankreascancer för ett år sedan. Tidigt på tisdagsmorgonen orsakade den hans död. Det skriver stiftelsen Gapminder, som Hans Rosling var en av grundarna till, i ett pressmeddelande.

Han blev känd som en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion 1993 och på senare år för sina pedagogiska och levande föredrag om global hälsa, som nådde en bred publik utanför universiteten. Det hade också varit hans ämne som föreläsare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet i 25 års tid.

Han studerade medicin i Uppsala och blev legitimerad läkare 1975. Efter det kom mycket av hans tid att handla om internationell hälsa med fokus på u-landshälsovård, och han arbetade bland annat som läkare i Moçambique under några år. Han blev hedersdoktor vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet, år 2014, och har varit rådgivare åt bland annat WHO och Sida.

Hans Rosling blev 68 år gammal.

Läs två av Läkartidningens intervjuer med Hans Rosling:

Hans Rosling i Monrovia: »Vi är fortfarande i en oerhört farlig situation«

Hans Rosling: »Jag håller inte på med opinion – jag sysslar med fakta«