Flera svenska läkare har de senaste åren ansökt om att få skriva ut medicinsk cannabis. Läkemedelsverket har tidigare sagt nej. Men nu har ett par ansökningar för första gången beviljats, rapporterar SVT. Det innebär att två ryggmärgsskadade patienter kan få cannabis utskrivet på recept för att behandla sina kroniska smärtor.

– Jag är glad att Läkemedelsverket har tagit ett så pragmatiskt beslut att tillgängliggöra det för patienter som har svår kronisk smärta, som inga godkända läkemedel biter på, säger Fredrik von Kieseritzky, doktor i organisk kemi och läkemedelskemist, till TT.

Han har, tillsammans med läkaren Claes Hultling, hjälpt patienternas läkare med ansökningarna.  

Men enligt Läkemedelsverket är de två fallen undantag. Något generellt godkännande av medicinsk cannabis är inte aktuellt.

Läkemedelsverket har godkänt licens för en mängd cannabis som motsvarar tre månaders behandling, och skriver i besluten att patienternas läkare noga ska följa upp effekterna. Den medicinska cannabisen ska inte rökas, utan användas oralt. Patienterna kommer att få den via ett holländskt företag, som odlar cannabis i medicinskt syfte på uppdrag av den holländska staten.

– Självklart finns det en missbrukspotential. Det här är en drog som är olaglig att inneha och föra in. Men vi har andra mediciner som också är klassade som narkotika. Följer man de regler som finns så är det inget hinder att använda det som ett preparat i sjukvården, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket till TT.

I Finland och Norge kan patienter redan få cannabis på recept. I Danmark ska man, enligt SVT, starta ett försöksprojekt där 500 patienter ska få det under fyra år. I Tyskland har nyligen en legalisering av medicinsk cannabis röstats igenom.

– Det är glädjande att Sverige äntligen kommer upp i samma nivå som våra grannländer vad gäller behandling av kronisk smärta där godkända läkemedel inte fungerar, säger Fredrik von Kieseritzky till SVT.

Sedan tidigare finns två godkända läkemedel som innehåller cannabisextrakt i Sverige, Sativex och Marinol.

Läs också:

Grönt ljus för medicinsk cannabis i Danmark