Det beslutet tog Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting, SLL, på tisdagseftermiddagen. Grunden är att det nu råder en del turbulens, som nämnden vill vänta ut innan de utreder frågan närmare.

Det främsta skälet är att Alliansen vill invänta vilka åtgärder regeringen vidtar i samband med välfärdsutredningen och det kritiserade förslag om vinsttak som dess utredare har lagt.

– Läget förändrades i och med välfärdsutredningen. Inställningen till privata vårdgivare har skapat en osäkerhet på marknaden och ingen aktör vågar satsa just nu, säger Rasmus Jonlund, presschef för Liberalerna i Stockholm.

Men det handlar även om att vården redan befinner sig i större omställningar, såsom Nya Karolinskas flytt som pågår en bit in i 2018.

Alliansen i Stockholm påtalade senast i höstas vikten av att privatisera ytterligare ett sjukhus, utöver S:t Görans sjukhus som i dag drivs av Capio. Kandidaterna var då Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.

Det mest sannolika är att ett helt sjukhus skulle bli privat, även om Rasmus Jonlund inte vill utesluta någon form av uppdelning där vissa delar kunde vara privat drivna och andra offentligt.

Men nu har Alliansen alltså valt att vänta.

– Det vi har arbetat fram så här långt har vi nytta av, men nu har vi valt att pausa, säger Rasmus Jonlund.

När tror du att frågan aktualiseras igen?

– Förhoppningsvis direkt efter valet.

Det passar även oppositionen bra.

– Jag tror det blir en valfråga och jag ser fram emot det, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

– Jag är övertygad om att stockholmarna inte vill ha mer privatisering. Folk tycker att vården är splittrad, säger han.

Läs även:
Även Läkarförbundet säger nej till vinsttak

Konkurrensverket: Nej till vinsttak

Välfärdsutredningen: Inför vinsttak på sju procent

SLF: »Välfärdsutredningen åsidosätter patienternas behov«