Som Läkartidningen tidigare berättat lades i höstas ett tjänstemannaförslag som bland annat gick ut på att dra in intensivvårdsplatserna vid sjukhusen i Kalix och Kiruna. Förslaget mötte hårt motstånd, inte bara från sjukvårdsanställda, utan även från befolkningen med manifestationer som följd.

Utan att ens ha sett det skriftliga förslaget säger nu den politiska majoriteten bestående av S, V och MP, nej efter att ha hört den muntliga genomgången tidigare i veckan. Det rapporterar lokala medier.

– Vi går ut nu för att stilla den oron som finns kring denna fråga, säger Agneta Granström, regionråd (MP), till SVT Nyheter Norrbotten.

Enligt hennes regionrådskollega Anders Öberg (S) är förslaget patientosäkert och han beklagar också att befolkningen oroats över något som inte är färdigt.

Regionen lider dock fortfarande av ett ekonomiskt underskott på 400 miljoner kronor, där närsjukvården står för 320.

– Vi vet att landstinget är i ett prekärt ekonomiskt läge och vi är redo att vara med i arbetet för att hitta andra besparingar. Jag tycker att politikerna också är skyldiga att se över och kritiskt granska sin egen organisation, säger Kalixläkaren Moa Bjerner till tidningen Norrländska Socialdemokraten.