Ahmadreza Djalali, som forskar i katastrofmedicin, ska ha fängslats under en föreläsningsresa till Iran i april 2016, uppger Dagens Medicin. Han anklagas för anti-iransk verksamhet och ska, enligt iranska myndigheter, avrättas inom två veckor.

Efter avslutade doktorandstudier vid Karolinska institutet 2012 gjorde Ahmadreza Djalali en post doc i Italien. 2015 återvände han till Sverige och fick, tillsammans med sin familj, uppehållstillstånd.

– Han förberedde här sin docentur vid Karolinska institutet och jobbade bland annat med uppdrag inom EU. Han är en mycket framstående forskare. Primärintresset är jordbävningskatastrofer och vad man kan göra för att stabilisera byggnader som till exempel sjukhus, säger Gunnar Öhlén, hans tidigare handledare, till Dagens Medicin.

Ahmadreza Djalalis hustru har vänt sig till statsminister Stefan Löfven med en begäran om att makens fall ska tas upp vid statsministerns besök i Iran 11–12 februari. Ahmadreza Djalalis svenska kollegor har även varit i kontakt med utrikesdepartementet.

– Där har man varit lyhörda, men vi vet inte hur departementet har agerat, säger Gunnar Öhlén till Dagens Medicin.