Amnesty International inledde 7 februari en blixtaktion för att genom att samla underskrifter uppmärksamma Ahmadreza Djalalis fall. Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, sitter fängslad i det ökända Evinfängelset där han har inlett ytterligare en hungerstrejk och även har slutat att dricka, säger hans hustru Vida Mehrannia till Expressen.

Den svenska ambassaden har inte fått träffa honom, men det pågår en dialog med de iranska myndigheterna, uppger Patric Nilsson på UD i artikeln.

Ahmadreza Djalali har tappat över 20 kilo i vikt och för sin familj i Iran har han berättat att han har smärtor i hjärtat och njurarna, enligt Expressen. Eftersom han är iransk medborgare är de svenska myndigheterna begränsade i sitt handlingsutrymme, men de som har permanent uppehållstillstånd i Sverige kan få konsulärt stöd, och UD kommer att fortsätta agera i ärendet, enligt Patric Nilsson.

Djalalis fall har fått stor uppmärksamhet internationellt. Han är bosatt i Sverige sedan 2009 och har enligt Amnesty undervisat i Belgien, Italien och Sverige.

Han har tidigare rest till Iran utan problem, men i april 2016, då han var inbjuden till flera universitet i Iran för att delta i workshoppar om katastrofmedicin, greps han av underrättelsetjänsten. Efter en vecka fördes han till Evinfängelset, som är ökänt för sin tortyr, där han fortfarande befinner sig. Han har bland annat suttit i isoleringscell i tre månader.

Enligt information på Amnestys webbplats har man försökt få honom att underteckna bekännelser om att han varit spion för en fientlig regering. Då han vägrade hotades han med åtal för »fiendskap med Gud«, ett brott som medför dödsstraff.

Först sju månader efter gripandet fick han besök av sin advokat, som dock inte har fått ta del av domstolshandlingar och inte heller fick närvara i revolutionsdomstolen 31 januari, då Djalali anklagades för spioneri och riskerar att dömas till döden.

Amnestys blixtaktion avslutas 3 mars. Då ska underskrifterna lämnas över till iranska myndigheter, enligt Expressen.

Amnestys aktion finns här: Aktion: Iran – akademiker bosatt i Sverige riskerar dödsstraff


Läs också: 

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning