Enligt P4 Uppland landade förra årets kostnader för inhyrd personal i Region Uppsala på 115 miljoner kronor. Inför 2017 var målet att minska kostnaderna. Därför var budgeten för i år 41 miljoner kronor.

– Vår ambition är att minska kostnaden för inhyrd personal, därav ligger budgetramen lägre än vad utfallet blev förra året, säger regionrådet Bertil Kinnunen (S) till P4 Uppland.

Men redan efter de två första månaderna har nästan halva budgeten, 18 miljoner kronor, förbrukats. Om den genomsnittliga månadskostnaden för inhyrd personal fortsätter att ligga på samma nivå blir slutnotan 108 miljoner kronor, 67 miljoner över budget.

– Vi har varit lite positiva när vi har satt budget för just inhyrd personal, säger Björn Larsson, ekonomichef vid Region Uppsala.

Som Läkartidningen tidigare berättat har samtliga landsting och regioner tillsammans med Sveriges Kommuner och landsting, SKL, enats om att bli oberoende av hyrpersonal i vården senast 1 januari 2019.

Läs också:

Så ska beroendet av inhyrd vårdpersonal elimineras