Gårdagen ägnades åt att undersöka vad som hände och åt att analysera om någon farit illa på grund av stoppet. Först när det är gjort går det att titta på åtgärder för att förhindra att det händer igen, säger Jonas Ekström till VLT.

Det var personalen på akutmottagningen som larmade om de inte kom in i journalsystemet, som låg nere mellan klockan elva i söndags kväll och klockan halv sex på måndagsmorgonen. Även läskopian, som är ett reservsystem, låg nere. Enligt Jonas Ekström var systemen utslagna i hela länet.

– På akuten, där det finns mycket patienter dygnet runt och det kommer nya patienter hela tiden, blir det extra besvärligt och en oerhörd belastning för personalen när systemen är nere och de får återgå till pappersrutiner, säger Jonas Ekström till VLT.

Han berättar för VLT att delar av sjukhuset i Västerås i början av februari hade problem med nätverket, vilket innebar att man inte hade tillgång till de olika systemen som är beroende av nätverket. Även orsakerna till detta utreds för närvarande. 

Tidigare artikel:

Journalsystemet låg nere i Västerås