Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Pressbild/US Fotograferna

Fyra sektionschefer och professorer från den kirurgiska kliniken på universitetssjukhuset har skrivit ett gemensamt brev till regiondirektören och den politiska ledningen, rapporterar Norrköpings Tidningar

»Som ansvariga för patienter med tumörer i bukhålan: matstrupe, magsäck, lever, gallvägar, bukspottkörtel samt ändtarmen kan vi inte längre vara tysta över den allvarliga resursbrist som föreligger för våra patienter«, skriver de och undrar vad de ska säga till patienterna som tvingas vänta många veckor på operation trots att de har snabbväxande tumörer med kirurgi som enda botande behandling. 

Väntetiderna var långa redan tidigare (sex veckor), men nu har köerna växt ytterligare. Anledningen är att Region Östergötland, som ett av fem centra, fått ett nationellt ansvar för operationer av tumörer i matstrupe och magsäck. Men enligt läkarna varnades det redan under ansökningsprocessen för att universitetssjukhuset inte hade nog resurser för att klara uppdraget. Sedan årsskiftet remitterar Landstinget i Kalmar län dessutom patienter som ska operera lever, gallvägar och bukspottskörtel till universitetssjukhuset, vilket innebär 22 procent fler patienter.

Regiondirektör Mats Uddin tycker att oron är befogad, men tror på en ljusning.

– Vi har ett ansvar för alla de här patienterna. Det handlar om hur vi planerar och genomför operationer på ett effektivt sätt. I sammanhanget handlar det också om att vi är ett sjukvårdssystem och kan arbetsfördela och nyttja alla våra sjukhus för att möjliggöra operationskapacitet på US, säger han till Norrköpings Tidningar.