Enligt tidningen ska läkaren, som arbetar på en hälsocentral, ha sagt till en ensamkommande pojke att muslimer är en sjukdom och att det enda de vill är att halshugga alla som inte tillhör deras religion. Läkaren ska även tidigare ha fällt rasistiska och kränkande kommentarer i möten med ensamkommande barn.

När uppgifterna nådde en verksamhetschef i den kommun där händelsen inträffade valde denna att anmäla händelsen till polisen. Nu åtalas läkaren för förtal.

– Uppgiften var sådan att den kunde förväntas utsätta pojken för andras missaktning och den åtalade har även smädat pojken genom kränkande tillmäle eller beskyllning på annat sätt, säger åklagare Stina Westman till Norran.

Då målsäganden är ung och det dessutom finns tidigare anmälningar mot läkaren, är åtalet påkallat ur allmänt intresse, hävdar åklagaren.

Läkaren nekar till anklagelserna.