Beslutet att granska Paolo Macchiarinis samtliga djurförsök som ägde rum medan han var verksam i Stockholm togs av KI i början av december förra året.

– Vid årsskiftet inledde vi kartläggningen av allt som Paolo Macchiarini gjorde under sin tid på KI. Vi försöker identifiera djurförsöken som han ansvarade för, hur djuren har använts och hur det har dokumenterats, säger vikarierande prorektor Anders Ekbom till Dagens Nyheter.

– Men vi har underskattat problemen med vad som är gjort på plats här och vad som är gjort utanför KI, i andra länder, och vid andra tidpunkter. Det är ett mischmasch utan like, tillägger han.

Samtidigt som KI:s granskning pågår ska också organisationen Djurens rätt ha polisanmält Paolo Macchiarini för misstanke om djurplågeri i de aktuella försöken.

– I djurförsöken har råttorna svultit innan de avlivats. Enligt ansökan till etiska nämnden för djurförsök får råttorna förlora maximalt 10 procent av sin kroppsvikt innan djurförsöken ska avbrytas. I de här fallen förlorade de upp till 45 procent, säger Moa Richter Hagert, enhetschef och kommunikationsansvarig vid Djurens rätt, till DN.