För några veckor sedan firade personalen på sjukhusen i Kiruna och Kalix att det inte blir någon nedläggning av IVA och narkosläkartjänsterna. Men regionledningen i Norrbotten fortsätter ändå att utreda patienttransporternas effekt om IVA-platserna läggs ned, rapporterar SVT Norrbotten. Enligt en källa till tv-stationen kan de nämligen försvinna i framtiden.

Sjukhusen i Sunderbyn och Gällivare ser ut att bli länssjukhus, medan Piteå, Kalix och Kiruna blir närsjukhus.

– Det innebär att närsjukhusen får en underordnad roll och det kan egentligen innebära vad som helst i fortsättningen för det finns ingen exakt definition av det, säger oppositionsråd Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdsparti, till SVT.

Läkarkompetensen för bild-och funktionsmedicin ska koncentreras till Piteå, Sunderbyn och Gällivare. Röntgenläkarna i Kalix och Kiruna ska bli kvar, men kanske inte så länge. Landstingsledningen skriver nämligen att »den genomförda risk-och konsekvensanalysen visar att en avveckling av läkare i Kalix och Kiruna kan hanteras med befintlig kompetens och resurser«. SVT:s källa uppger att röntgenläkarna kan försvinna »så småningom«, vilket alltså även kan gälla IVA-platserna.

Under onsdagen ska regionstyrelsen ta beslut i frågan om de fem sjukhusen. Men Agneta Lipkin (S), som kommer från Kalix och är ledamot i regionstyrelsen, får inte vara med på mötet. Detta efter att hon sagt att hon kommer att rösta emot sitt parti.

– Jag vet inte i dagsläget hur jag ska gå vidare med detta, säger hon till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Läs mer:

Regionen backar – IVA i Kalix och Kiruna blir kvar