Det dröjde en halvtimme innan reservkraften slogs på när Sahlgrenska på tisdagskvällen drabbades av strömavbrott. Avbrottet inträffade strax före klockan halv åtta på kvällen.

Strömavbrottet innebar en del störningar av datasystem, vilka senare åtgärdades. Sjukhuset meddelar att reservbatterier gjorde att livsuppehållande behandling kunde fortsätta. Vilka konsekvenser avbrottet fick för patienterna är inte helt utrett än och Sahlgrenska universitetssjukhuset fortsätter den sammanställning av verksamheterna som inleddes på onsdagsförmiddagen.

Sjukhuset kommer dessutom att lex Maria-anmäla händelsen.

– Bara risken att vårdskador hade kunnat uppstå är tillräckligt allvarligt i sig för att vi ska anmäla, säger Ulla Molander, chefläkare vid sjukhuset med ansvar för frågor som rör patientsäkerhet, i ett pressmeddelande.

Orsaken till det ursprungliga strömavbrottet berodde på ett jordfel i elnätet. Ett programmeringsfel tros vara orsaken till att reservkraften på sjukhuset inte slogs på. Det felet ska nu vara åtgärdat.