Förhållandena i fängelset strider mot medicinsk etik och mänskliga rättigheter, skriver WMA:s ordförande Ketan Desai och uppmanar myndigheterna att släppa Ahmadreza Djalali om han inte anklagas för ett verkligt brott och i så fall får regelbunden tillgång till en advokat. 

WMA begär också att Djalali ska ges ordentlig vård och att hotet om eventuellt dödsstraff ska dras tillbaka.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin på Karolinska institutet. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. I det ökända Evinfängelset har han bland annat suttit i isoleringscell i tre månader, och han fick inte träffa en advokat förrän efter sju månader. Enligt information på Amnestys webbplats har man försökt få honom att underteckna bekännelser om att han varit spion för en fientlig regering. Då han vägrade hotades han med åtal för »fiendskap med Gud«, ett brott som medför dödsstraff.

Tidigare artiklar:

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning