Orsaken till vårdplatskrisen är bristen på sjuksköterskor. Läkarna känner inte längre att de kan ta ansvar för patientsäkerheten, skriver Norrköpings Tidningar. Enligt tidningen är 72 av 622 vårdplatser på universitetssjukhuset stängda.

– Kort uttryckt är läget oerhört labilt och allvarligt, inför sommaren ser det värre ut än vanligt och de åtgärder man nu försöker vidta en minut i tolv känns rätt tafatta och alldeles för sent framlagda, säger Bosse Berggren, en av de läkare som skrivit under, till tidningen.

I slutet av mars skickades det första brevet, undertecknat av 17 läkare. Det senaste, som skickades på onsdagen, hade undertecknats av 120 läkare från 13 olika verksamheter.

För att lösa situationen har regionledningen bland annat sagt ja till tillfälliga dispenser för hyrsjuksköterskor och uppmanat till sidledsansvar.

»Bakjoursgrupperna har redan tänjt sig till bristningsgränsen i ansvarstagande. Det är snarast en förolämpning att be oss ta mer sidledsansvar«, skriver läkarna enligt Östgöta Correspondenten.

Enligt Lena Lundgren, tillfällig hälso- och sjukvårdsdirektör, är regionledningen också orolig över läget.

– Vi har inte varit i en sådan här situation tidigare med den här allvarlighetsgraden, varken här i Östergötland eller i landet, att vi har haft så svårt att rekrytera och ha tillräcklig kompetens för att ha våra vårdplatser öppna, säger hon till Östgöta Correspondenten

I januari var Region Östergötland ett av sju landsting och regioner i landet som införde stopp för inhyrning av sjuksköterskor. Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen, tycker att det var rätt att fasa ut hyrpersonalen.

– Men om konsekvenser blir att vi tvingas stänga vårdplatser, då måste vi hitta andra lösningar eller ha en annan takt, säger han till Östgöta Correspondenten.

Östergötlands läkarförening betecknar protesterna som ett uppror, enligt Norrköpings Tidningar.

– Det är fräckt att gå på läkarna och säga att man ska ta mer ansvar när man slår undan alla medel vi har för att bedriva en patientsäker vård. För den som blir hängd när det väl händer något är inte ledningen i första taget, det är läkaren. Och även om det blir ledningen så berör det inte på djupet såsom när du har det enskilda mötet. Det kan man skjuta ifrån sig på hög höjd ganska länge, säger Carin Larnert Hansson, ordförande i läkarföreningen i Östergötland, till tidningen.

Läs tidigare artiklar:

Ställer in 100 operationer

Hundratals skånska läkare i upprop för bättre primärvård

Läkarprotester mot neddragning av vårdplatser i Visby

Hyrpersonal kostade 4,6 miljarder 2016