Det är Stockholms läns landsting som bekräftar att ytterligare patienter har fått lämna sjukhuset. Som Läkartidningen kunde berätta igår har samtliga akutsjukhus gått tillbaka till normalläge, medan landstinget fortsätter att arbeta i stabsläge under hela påskhelgen. 

Även den krisstödsmottagning som Stockholms läns landsting driver tillsammans med Stockholms stad kommer att vara i full gång under påsken. 

Under tisdagen framfördes kritik mot att ambulanspersonal skickades in i olycksområdet innan det var att betrakta som säkert. Enligt Gordon Grattidge på Ambulansförbundet Alarm saknade dessutom många av sjukvårdarna grundläggande skyddsutrustning.

– Ambulanspersonal arbetade i samma zon som polisen klassat som osäker, och där poliserna var beväpnade och hade skyddsvästar och skyddshjälmar. Det är insatsstyrkans sjukvårdspersonal som ska ta ut de skadade till ett säkert ställe för ambulanssjukvårdarna enligt föreskrifterna, säger han till Svenska Dagbladet.

Enligt Camilla Nylén, verksamhetschef vård vid SOS Alarm, var de initiala uppgifterna om vad som skett väldigt oklara.

– Från början larmades vi ut för att en lastbil hade skenat in på Drottninggatan. Först senare blev det ett potentiellt terrorattentat, men vi behöver göra en ordentlig utvärdering och lyssna på radiotrafiken tillsammans med polisen och räddningstjänsten innan vi kan bedöma vår insats, säger hon till Svenska Dagbladet.

Läs också:

Läkarna ryckte ut direkt och tog hand om skadade

Höstens terrorövning förberedde sjukhusen