På kvällen den 7 april, samma dag som den kapade lastbilen kört in i folkmassan på Drottninggatan, inträffade en allvarlig händelse på Danderyds sjukhus. Händelsen skapade rubriker i flera medier, där patientens död kopplades samman med att han skickats hem för att frigöra platser på sjukhuset i och med det misstänkta terrordådet.

Mannen hade, enligt SVT Nyheter, sökt vård för nackskador och befann sig på akutmottagningen när sjukhuset, liksom samtliga akutsjukhus i Stockholm, gick upp i katastrofläge. Mannen skickades hem och avled kort därefter.

Danderyds sjukhus har startat en händelseanalys. Beslut om en eventuell lex Maria-anmälan har ännu inte fattats. Enligt ett pressmeddelande från sjukhuset är det inte klartlagt om händelserna hänger ihop. 

Chefläkare Åsa Hammar säger till SVT att det är för tidigt att svara på om det finns ett samband mellan bedömningen av patienten och katastrofläget som sjukhuset befann sig i.

Samtliga akutsjukhus i Stockholm utvärderar nu sina insatser efter fredagens lastbilsattack.

– Det här är ju ett läge som vi aldrig har varit i här. Vi hade ett skadescenario som kunde varit oändligt mycket större än vad det tack och lov blev. Det innebär ju att vi har chans att faktiskt dra lärdom av allt det vi gjorde bra, men också det som vi skulle ha kunnat göra bättre, säger Jenny Arhammar, verksamhetschef, till SVT.