Lastbilen färdades längs Drottninggatan i Stockholm och körde sedan in i Åhléns city. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/TT

Dådet inträffade strax före klockan 15 på fredagen. Den kapade lastbilen körde en längre sträcka på Drottninggatan i Stockholm, som är en gågata, och orsakade stor skada. Därefter körde den in i Åhléns city vid Sergels Torg.

15 personer, både vuxna och barn, fick enligt Stockholms läns landsting föras till sjukhus. Fyra personer har avlidit, varav en avled på sjukhus. Av de avlidna var två svenska medborgare, varav ett barn, en var belgisk medborgare och en brittisk medborgare. Under måndagen vårdades fortfarande nio personer på akutsjukhus. Två uppges vara allvarligt skakade och vårdas på en intensivvårdsavdelning. Sju beskrivs som lindrigt skadade, enligt den senaste rapporten från landstinget. 

– Mina tankar går till alla de som drabbats. Vi har fullt fokus på det arbete som krävs för att ta hand om skadade och drabbade och vi arbetar tillsammans med övriga myndigheter, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande på lördagen.

Personer som chockats efter att ha blivit vittne till händelsen har också fått vård. Landstinget har en krisstödstelefonlinje öppen dygnet runt och i dag, måndag, öppnar en krisstödsmottagning i samarbete med Stockholms stad. 

– En viktig uppgift för hälso- och sjukvården är att fortsätta ge psykologiskt krisstöd till dem som behöver. På måndagen kompletterar vi krisstödstelefonen med att också ha personal på plats i ett krisstödscentrum. Vi fortsätter även med förstärkta resurser när det gäller ambulanser. Alla dessa extra åtgärder sker tills vidare, säger Barbro Naroskyin som är hälso- och sjukvårdsdirektör vid Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting gick direkt efter dådet in i förstärkningsläge, det näst högsta beredskapsläget.

– Landstinget centralt har gått in i förstärkningsläge och inlett krisledningsarbete för att använda resurserna för att möta de behov som finns, sa Rebecka Grunditz, pressekreterare, till Läkartidningen på fredagseftermiddagen.

Kort därefter höjdes beredskapen till katastrofläge, för att under kvällen återgå till förstärkningsläge. Även samtliga sjukhus i länet befann sig under fredagseftermiddagen och kvällen i katastrof- eller stabsläge.

– Det innebär i praktiken att vi ser till att vi använder alla resurser på bästa sätt och skapar utrymme för skadade, sa Eva Thuresson, vd för Capio St Görans sjukhus, till Läkartidningen.

Hon bekräftade också att sjukhuset tagit emot skadade.

Sedan lunchtid på lördagen befinner sig landstinget i stabsläge. Akutsjukhusen i länet befinner sig dock i normalläge. Landstinget kommer nu att göra en utvärdering av insatserna.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren berömde läkarkårens insatser i ett pressmeddelande:

»Många av Läkarförbundets medlemmar har under de senaste två dygnen arbetat oförtröttligt med att rädda liv, lindra och omhänderta. Jag är stolt över era insatser och det ansvar ni så självklart tar. Tillsammans med övrig vårdpersonal har ni gjort förtjänstfulla insatser. I dessa dagar, mer än andra, känner jag en stor tacksamhet över att få representera läkarkåren.«

En man greps under fredagskvällen och anhölls senare misstänkt för terroristbrott genom mord.

Lastbilen som användes vid dådet tillhör bryggeriföretaget Spendrups och kapades under en ordinarie transport.