Gruppen, som kallar sig Swedish doctors for human rights och beskriver sig som en människorättsorganisation, hävdar att det troligen är de oppositionella rebellerna som använt sig av kemiska vapen i Syrien, inte Bashar al-Assads ryskstödda regim.

Läkargruppens företrädare har på kort tid blivit intervjuade i flera ryska medier och deras budskap har använts som argument av Syrien i FN:s säkerhetsråd till stöd för att regeringen är oskyldig. Men också den ryska regeringen har hänvisat till organisationen och kallat dem för experter.

Enligt Dagens Nyheter företräds gruppen, som bildades 2015, av Marcello Ferrada de Noli, pensionerad folkhälsoprofessor, och en tidigare KI-professor, Anders Romelsjö.

I en intervju med Dagens Nyheter hävdar Marcello Ferrada de Noli att Swedish doctors for human rights arbetar för en säkrare värld och inte har några kontakter med ryska myndigheter.

– Men om vi bidrar till att minska risken för krig så är det naturligtvis positivt. Vi har gjort det som medierna borde ha gjort. Tyvärr är inte medierna i västvärlden, speciellt inte i Sverige, intresserade av att ta reda på sanningen om de påstådda gasattackerna i Syrien, säger han till DN.

Han står också fast vid uttalandena om att det troligen är rebellerna som står bakom användandet av kemiska vapen.

– Jag tror inte att president Bashar al-Assad gör det. Det skulle vara politiskt ologiskt. Den syriska regeringen vinner kriget nu. Kemvapen tjänar bara oppositionen.

Men gruppen är tämligen okänd i Sverige. Varken Sveriges läkarförbund, Svenska läkaresällskapet eller några av de största hjälporganisationerna känner till gruppen. Till DN säger Elin Karlsson, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd:

– Jag kände inte till den här organisationen men det är väldigt allvarliga anklagelser som de kommer med och som det enligt min kännedom inte finns någon saklig grund för.