Nya Karolinska Solna byggs med enkelrum som princip, i stället för salar med flera sängar. Innan flytten till det nya sjukhuset inleddes stod det klart att fler dörrar behövdes på barnintensiven för att bemanningen inte räckte till för enbart enkelrum, vilket Läkartidningen berättade i höstas.

Men även nu måste väggar rivas för att klara antalet vårdplatser för att få fler platser för övervakning och intensivvård. Fjorton enkelrum öppnas parvis och blir sju dubbelrum. Ombyggnaden påbörjas denna vecka och beräknas kosta ungefär 700 000 kronor.

– Man har svårt att hitta personal och klara övervakningen. Därför öppnar vi upp mellan ytterligare några rum, säger Marit Brusdal Penna, ombud för det så kallade OPS-avtalet (offentlig–privat samverkan) vid Stockholms läns landsting, till Dagens Nyheter.