Hittills har privata sjukvårdsförsäkringar varit skattefria, men från och med 1 juli 2018 ska dessa försäkringar förmånsbeskattas. Det har regeringen och Västerpartiet kommit överens om. Förslaget ska aviseras i höstbudgeten.

Enligt SVT Nyheter berörs omkring 450 000 personer som kommer att få högre skatt. Förslaget beräknas ge upp emot en miljard kronor om året i ökade skatteintäkter som är tänkta att användas i hälso- och sjukvården.

– Vi har i dag ett skattesystem som gynnar de som har mycket förmåner och som ofta också gynnar de som har höga inkomster. Vi tycker det är rimligt att vi har ett rättvisare skattesystem och att vi använder pengarna för en bra sjukvård för alla. Sjukvården ska ju vara så att man får sjukvård efter behov, den som är sjukast och har mest ont. Det ska inte vara någon gräddfil för någon, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) till SVT Nyheter.

Liberalerna är däremot kritiska till förslaget.

– Det här är en skattesmäll för nästan en halv miljon svenskar. Vi har en situation i Sverige med väldiga vårdköer, och att i det läget förvärra de vårdköerna ytterligare är helt fel väg att gå, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

Regeringen har sedan tidigare lagt fram ett lagförslag som ska motverka att personer med privata sjukvårdsförsäkringar får en gräddfil hos vårdgivare vars verksamhet delvis finansieras av skattemedel. Det förslaget fick dock nyligen kritik av lagrådet som menade att det inte visats varför lagstiftningen behövs och hur bestämmelserna skulle kunna utvärderas.

Läs mer:

Lagrådet kritiserar förslag om universitetssjukhus och privata försäkringar

SLF: Privata sjukvårdsförsäkringar måste analyseras bättre