Det var vid en informationsträff om vaccinationer, riktad till nyblivna föräldrar, som en barnmorska anställd som konsult vid vårdcentralen bland annat sade att barn inte behöver vaccineras mot mässling, röda hund och påssjuka förrän i tioårsåldern »eftersom febersjukdomarna har en positiv inverkan på den personliga utvecklingen«. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Barnmorskan ska också ha sagt att barnsjukdomar inte är något man dör av i västvärlden samt tonat ner riskerna med kikhosta. Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, reagerar starkt på uppgifterna:

– Jag blir väldigt upprörd när jag hör detta, och om det stämmer så är det mycket allvarligt. Här finns det riktlinjer och vaccinationsprogram som en barnavårdscentral har skyldighet att följa. De är baserade på evidens. Budskapet som ni refererar här är förkastligt, säger han till Dagens Nyheter.

Barnavårdscentralen har vårdavtal med Stockholms läns landsting, som nu inleder en granskning av verksamheten.

– Jag har tagit initiativ till en granskning. Ska man driva barnavårdscentral på uppdrag av Stockholms läns landsting ska man följa våra riktlinjer. Gör man inte det finns det möjlighet för oss att dra in avtalet, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm (L), till nyhetsbyrån TT.