Det stora ebolautbrottet i Västafrika 2014 krävde totalt 11 000 dödsoffer. Epidemin förklarades vara över i mars 2016 – men nu har alltså sjukdomen brutit ut igen, denna gång i Demokratiska republiken Kongo. 

Enligt Dagens Nyheter ska det nya utbrottet ha inträffat i ett avlägset skogsområde i de nordöstra delarna av landet. Tidningen hänvisar till uppgifter från bland annat AFP och Sky News, som rapporterar om upp till tre döda i sjukdomen.

Nyhetsbyrån TT hänvisar å sin sida enligt Svenska Dagbladet till Demokratiska republiken Kongos hälsodepartement, som ska ha bekräftat att nio personer i Bas-Ueleprovinsen insjuknade i blödarfeber i slutet av april. En av dessa ska ha testats positivt för ebola och senare avlidit.

Ytterligare två av de insjuknade har avlidit. Om även dessa var smittade av ebola är okänt.

Läs mer:

Sierra Leone efter ebolaepidemin

Ebolautbrottet – samlingssida med Läkartidningens artiklar