– Vi ska försöka få riksdagsledamöter att engagera sig. Vi vill lyfta frågan och göra den mer känd i riksdagen, säger riksdagspolitikern Désirée Pethrus (KD).

Det är Kristdemokraterna och Vänsterpartiet som tillsammans arrangerar mötet. Désirée Pethrus har tidigare lyft frågan i riksdagsdebatter och varit i kontakt med Fikru Marus familj. Utrikesdepartementet och den etiopiska ambassadören ska ha fått en inbjudan till seminariet 11 maj, men tackat nej.

Fikru Maru greps för fyra år sedan i Etiopien och åtalades där i ett mutbrottsärende. Domstolsförhandlingarna sköts ideligen upp, och läget blev kritiskt när han drabbades av lungkollaps. Förra året, tre och ett halvt år efter gripandet, fälldes han och dömdes till fängelse i fyra år och åtta månader.

En stor del av straffet hade han redan suttit av. I förra veckan friades han dessutom från det ursprungliga åtalet, då Högsta domstolen i Etiopien funnit att vittnesmålen inte gav stöd för åtal mot honom från första början.

Men i stället för att släppas fri har Fikru Maru åtalats i ett nytt fall som rör inblandning i en fängelsebrand, och sitter fortfarande häktad. Han har dock opererats för sin lungkollaps, men är inte helt återställd.

– Han har en del ont av det där och får ta värktabletter. Sedan har han gått ner i vikt, säger Katrin Hruska, akutläkare som har engagerat sig mycket i Fikru Marus fall.

Hon är en av dem som kommer att tala under seminariet i riksdagen 11 maj. Där kommer även Fikru Marus dotter, Emy Maru, och advokaten Hans Bagner att närvara och berätta om den häktade läkarens fall.

Även om Fikru Maru inte är lika allvarligt sjuk nu som tidigare, så har förhållandena i häktet förvärrats jämfört med tiden innan han var sjuk, berättar Katrin Hruska.

– Hans dotter får komma med kläder lite oftare numer, för råttorna biter hål i dem. De ger sig också på maten. Nu får de ingen varm mat längre. Det är inte så bra för hans diabetes så nu har anhöriga kommit med mat till honom.

Katrin Hruska menar att Fikru Marus situation är oförutsägbar. I höstas såg det ljusare ut när det första brottmålet gick mot sitt slut. Men sedan kom alltså ytterligare anklagelser och ett nytt åtal väcktes.

– Det är en politisk process där någon vill åt honom. Det är svårt att tolka det på något annat sätt. Det gör ju att rättegångsprocessen lever sitt eget liv. Det spelar egentligen ingen roll vad som kommer fram, för det avgör inget i alla fall, säger Katrin Hruska.

Läs tidigare artiklar:

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Fikru Maru tillbaka i fängelse

Kirurgen som opererade Fikru Maru: »Ingen svår eller märkvärdig operation«

Fikru Maru opererades av svenskt läkarteam

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien