Avsikten med det nya avtalet var att bli av med ett tidigare avtal för medicinska hjälpprodukter med leverantören Onemed, som hotade att leda till skenande kostnader. Bakgrunden var en särskild konstruktion som innebar avsevärt högre kostnader för andrahandsvalen. Ett extremt exempel var specialstrumpor, där förstahandsvalet kostade 100 kronor per par medan andrahandsvalet kostade 6 000 kronor.

Efter att det dyra avtalet avslöjats slöts ett uppsägningsavtal som innebar att Onemed skulle fortsätta att leverera varor till landstinget under två år, till ett takpris på 450 miljoner kronor per år. Avtalet tecknades av hälso- och sjukvårdsdirektören Barbro Naroskyin. Det är detta förfarande som nu har prövats av Förvaltningsdomstolen, som kommit fram att hon inte hade mandat att teckna avtal för så stora summor.

Det som nu kommer att hända är att avtalet kommer att tas upp för beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L), som representerar majoriteten i landstinget, säger till SVT Nyheter att man kommer att stå fast vid avtalet med Onemed.

Läs mer:

Advokatbyrå på dubbla stolar i strumptvist

Utredning kritiserar dyrt avtal för förbrukningsvaror

Avtal med Onemed avslutas i förtid

Skenande kostnader för förbrukningsvaror i Stockholms läns landsting