Vid elvatiden på tisdagen drabbades Stockholms läns landsting, SLL, av IT-störningar. Det påverkade flera system, allt från landstingets webbplats sll.se till journalsystemet Take care som används i såväl primärvård som sjukhusvård.

– Det finns ju ett reservsystem och det innebär papper och penna. Man fick journalföra på det sättet till dess systemet kom igång igen, säger Hesam Akbari, pressansvarig på SLL, till Läkartidningen.

Teknikproblemen ska dock inte ha fått några allvarliga konsekvenser.

– Chefläkaren har haft en dialog med samtliga sjukhus och det har inte kommit in några indikationer på att det skulle ha påverkat patientsäkerheten på något sätt.

Enligt uppgift till Läkartidningen ska patienter ha hänvisats bort från akutmottagningar i Stockholm i samband med IT-störningarna. Det var dock inget som SLL kunde bekräfta vid 15-tiden på tisdagen.

Störningarna påverkade systemen i drygt en timme och de var i stort sett helt avhjälpta klockan 12.15, även om vissa effekter ska ha noterats även senare. Orsaken till problemen ska vara ett tekniskt underhållsarbete.